Pažnja !

Gradska uprava – saopštenje o kvalitetu vazduha

Iz protokola Gradske uprave Kruševca stiglo je saopštenje koje se odnosi na kvalitet vazduha u gradu. Na njega su se u poslednje vreme žalili mnogi građani, a iz GU kažu sledeće:

Na osnovu prijava građana na neprijatan miris vazduha, koji, prema njihovim navodima, potiče sa lokacije bivšeg postrojenja HI „Župa“, Grad Kruševac je preduzeo niz aktivnosti. Moramo najpre da napomenemo da u skladu sa zakonom, firme koje su registrovane kao Seveso postrojenja nisu u nadležnosti lokalnih samouprava, već republičkih organa. Iz tog razloga, obratili smo se republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine u cilju izvršenja dodatnih nadzora i kontrole.

Prema Zakonu o zaštiti vazduha (član 16), lokalna samouprava može obaviti namenska merenja u određenim okolnostima.

Shodno tome, na sednici Gradskog veća održanoj dana 23.05.2024.godine, donet je Zaključak da stručni tim Zavoda za javno zdravlje Kruševac da svoje mišljenje i preporuke oko specifičnih parametara kojima bismo proširili opseg dosadašnjih merenja.

Tim povodom, stručni tim Zavoda za javno zdravlje Kruševac je dana 22.08. dostavio svoju preporuku.

Na osnovu toga, Gradska uprava je raspisala javnu nabavku, izvršila odabir ponuđača i zaključila Ugovor ( dana 29.08.2024.) sa akreditovanom ustanovom za merenje „Aerolab“ d.o.o.

Dana 30.08. predstavnici Aerolaba su obišli lokaciju i odredili mesto merenja. Od utorka, 3.septembra, otpočeće se sa specifičnim merenjima, a rezultati će biti blagovremeno dostupni javnosti.

Važno je i napomenuti i to, da na osnovu redovnih izveštaja ispitivanja vazduha na teritoriji grada Kruševca, koja se rade po osnovu Zakona o zaštiti vazduha, do sada nisu zabeležena prekoračenja graničnih vrednosti parametara koji se redovno mere.

Obaveštenje o
0 Коментари